Praktijkinformatie · Logopedisten

foto van Miranda EveraerdDrs. Miranda Everaerd

Mijn naam is Miranda Everaerd. In 1990 ben ik gestart met de opleiding logopedie aan de Fontys Hogeschool Eindhoven. Na een succesvolle studie ben ik na vier jaar afgestudeerd. Daarna heb ik taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd. Ik ben dus ook linguïst.

Ik heb diverse waarnemingen gedaan in verschillende Brabantse ziekenhuizen en revalidatiecentra. Het patiëntenbestand bestaat daar voornamelijk uit oudere mensen met spraak-, taal- of slikproblemen ten gevolge van een hersenbeschadiging. Gelijktijdig heb ik ook gewerkt in de vrije vestiging. Hier komen mensen van alle leeftijden, met problemen op alle logopedische werkvlakken. Vanaf 1995 ben ik werkzaam in Boxtel. Aanvankelijk in twee afzonderlijke praktijken, maar sinds een fusie in 1998 ben ik werkzaam in Praktijk voor Logopedie ’t Centrum.

Als allround logopedist heb ook met alle stoornissen binnen de logopedie te maken. Mijn interesses liggen op vele gebieden. Naast mijn affiniteit voor de oudere mens (afasie, dysartrie en slikstoornissen) ook voor eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen (de preverbale logopedie of prelogopedie genoemd). Daarnaast heb ik de PROMPT cursus gevolgd. Dit is een tactiel-kinesthetische benadering voor de behandeling van stoornissen in de spraakproductie. U kunt bij mij ook terecht voor OMFT. Deze oro-myofunctionele therapie is erg geschikt voor de behandeling van afwijkende mondgewoonten (vanaf een leeftijd van ongeveer 6 jaar). 

Voor een werkgroep van logopedisten in Vught ben ik kwaliteitskringbegeleider. Sinds 2014 ben ik ook auditor voor HCA om de kwaliteitstoets Logopedie uit te voeren. Om mijn kennis up to date te houden neem ik ieder jaar deel aan na- en bijscholing.

Ans Schalks-Smits

Ik ben Ans Schalks. Sinds mei 2011 werk ik met veel plezier als logopedist in Praktijk voor Logopedie 't Centrum. Daarvoor ben ik werkzaam geweest bij een vrije vestiging in Loon op Zand. Sinds 2013 ben ik ook twee dagen werkzaam in Veldhoven.
Ik onderzoek en behandel zowel kinderen als volwassenen op de verschillende logopedische gebieden. Zo kunt u bij mij terecht voor stemproblemen, problemen met adem, spraak- en/of taalontwikkelingsproblemen en vloeiendheidsstoornissen zoals stotteren en broddelen. Ook ben ik bevoegd om oro-myofunctionele therapie (een therapie voor afwijkende mondgewoonten en afwijkend slikken) te geven.

Wat logopedie zo boeiend maakt, is het samengaan van de technische aspecten van het vak met de persoonlijke aandacht voor de cliënt. Ieders probleem is uniek en iedereen verdient een eigen aanpak om dat probleem te verhelpen. Ik vind het dan ook erg belangrijk dat een cliënt zich prettig voelt tijdens de therapie en dat er sprake is van openheid, respect en vertrouwen.


Foto van Marie-Louise Senecaut

logo van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrielogo van het Kwaliteitsregister Paramedici logo van 'The PROMPT Insitute

  logo van de Vereniging Klinische Linguistiek Logo van AfasieNet een kennisnet voor professionals