blauwe achtergrond menubar
ga terug

Logopedisten

Foto Miranda

Drs. Miranda Everaerd

logopedist / linguïst


Mijn naam is Miranda Everaerd. Mijn opleiding tot logopedist heb ik aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven gedaan. Aansluitend heb ik taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd. Ik ben dus ook linguïst.

Ik heb diverse waarnemingen gedaan in verschillende Brabantse ziekenhuizen en revalidatiecentra. Het patiëntenbestand bestaat daar voornamelijk uit oudere mensen met spraak-, taal- of slikproblemen ten gevolge van neurologische problemen. Daarnaast ben ik werkzaam in de vrije vestiging. Hier komen mensen van alle leeftijden, met problemen op alle logopedische werkvlakken. Vanaf 1995 ben ik werkzaam in Boxtel. Aanvankelijk in twee afzonderlijke praktijken, maar sinds een fusie in 1998 ben ik werkzaam in Praktijk voor Logopedie ’t Centrum. In 2000 heb ik de praktijk overgenomen.

Als allround logopedist heb ik ook met alle stoornissen binnen de logopedie te maken. Mijn interesses liggen op vele gebieden. Naast mijn affiniteit voor de oudere mens (afasie, dysartrie en slikstoornissen) ook voor eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen (de preverbale logopedie of prelogopedie genoemd). Sinds 2020 sta ik in het register Afasie van de beroepsvereniging. Ik heb de cursus Manuele Facilitatie van de Larynx gevolgd, waardoor ik deze technieken kan toepassen bij mensen met slik- en stemproblemen. Daarnaast heb ik de PROMPT cursus gevolgd. Dit is een tactiel-kinesthetische benadering voor de behandeling van stoornissen in de spraakproductie. U kunt bij mij ook terecht voor OMFT. Deze oro-myofunctionele therapie is erg geschikt voor de behandeling van afwijkende mondgewoonten (vanaf een leeftijd van ongeveer 6 jaar). Tenslotte heb ik sinds 2014 een overeenkomst met de GGMD (voor doven en slechthorenden) om de cursus spraakafzien te geven.

Kwaliteit leveren is erg belangrijk. Voor een werkgroep van logopedisten in de regio Vught ben ik kwaliteitskringbegeleider. Sinds 2014 ben ik ook auditor voor HCA om de Kwaliteitstoets Logopedie uit te voeren. Om mijn kennis up to date te houden neem ik ieder jaar deel aan na- en bijscholing. Wat logopedie zo boeiend maakt, is het samengaan van de technische aspecten van het vak met de persoonlijke aandacht voor de cliënt. Ieders probleem is uniek en iedereen verdient een eigen aanpak om dat probleem te verhelpen. Ik vind het dan ook erg belangrijk dat een cliënt zich prettig voelt tijdens de therapie en dat er sprake is van openheid, respect en vertrouwen.